Notice: Undefined variable: _POST in /home/bootvrhuur/domains/bootverhuurfriesland.com/public_html/components/com_zoo/router.php on line 2 Vaarbewijsvrij
Geen vaarbewijs nodig voor bootvakantie in Nederland!
 
Voor het besturen van motor- en zeiljachten die niet langer zijn dan 15 meter en niet sneller kunnen varen dan 20 km per uur, hoeft men in Nederland geen vaarbewijs te bezitten. De huurder moet uiteraard wel op de hoogte zijn of door de jachtverhuurder op de hoogte worden gebracht van de verkeersregels. Deze zijn echter eenvoudig.

Directeur Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland en Boatcharter Holland: “Het is juist dat de Nederlandse overheid het vaarbewijs niet verplicht stelt voor de hiervoorgenoemde categorie jachten. Op de meeste wateren in Noord-Nederland die door pleziervaarders worden bevaren, tref je geen beroepsvaart aan. Van sterke stromingen is bijvoorbeeld in Friesland helemaal geen sprake. Het verkeer op het water is langzaam. Het jaarlijkse aantal aanvaringen op het recreatiewater is bijzonder klein.”

Beginners

Voor beginnende pleziervaarders hebben de bij Boatcharter Holland aangesloten jachtverhuurbedrijven een instructeur die van iemand in vier tot acht uur een goede schipper maakt.

Rust

Hendriks: “Varen is niet moeilijk. Je moet rustig blijven, vooral bij manoeuvres in havens en in de sluis. Je moet het tempo van een auto vergeten. De meeste huurders moeten eerst even acclimatiseren: wennen aan een andere, gemoedelijke sfeer, de frisse lucht en de rust in een omgeving met veel natuur en historie.”