Notice: Undefined variable: _POST in /home/bootvrhuur/domains/bootverhuurfriesland.com/public_html/components/com_zoo/router.php on line 2 Drempel sluis lager

Drempel sluis lager

Workum volgend seizoen toegankelijk voor boten met een diepgang van 1,90 m

Platbodems hadden geen moeite met de doorvaart door Workum vanaf het IJsselmeer, maar moderne, meer dan 1,65 m diep stekende jachten wel.
Platbodems hadden geen moeite met de doorvaart door Workum vanaf het IJsselmeer, maar moderne, meer dan 1,65 m diep stekende jachten wel.

Workum wordt toegankelijk voor watersporters met grotere boten (diepgang 1.90 meter) door verlaging van de drempel in de sluis. Met de huidige drempel en een huidige diepgang van 1.65 meter kunnen deze boten de stad niet binnenvaren. De werkzaamheden starten in november 2013, na het vaarseizoen. Op 1 maart 2014 moet het werk klaar zijn.

Om in de zomer de watersporters niet te hinderen, wordt het werk in de herfst- en wintermaanden, het ‘stormseizoen’, uitgevoerd. Voor veiligheid achter de kering en om veilig te kunnen werken, komt vóór de sluis een damwand. Naast de drempelverlaging heeft de sluis ook onderhoud nodig. Om te beginnen komen er nieuwe vloeddeuren aan de Workumer kant. De deuren aan de kant van It Soal gaan er uit voor een onderhoudsbeurt. Tot slot worden enkele kleine onderhoudsklussen uitgevoerd, zoals het voegen van het metselwerk.
Afsluiting sluis en mogelijke overlast.

 

Overlast in de winter
Tijdens de opknapbeurt is de sluis afgesloten voor vaarverkeer. Vanaf de start van het werk tot 1 maart 2014 kunnen er geen boten door de sluis. Voor inwoners en bedrijven in Workum kan het werk voor overlast zorgen. Zij ontvangen tijdig meer informatie over aanvang, duur en mogelijke overlast van de verschillende werkzaamheden. Omdat de provincie in de winter aan de sluis werkt, is de planning afhankelijk van de weersomstandigheden.
Workum beter op de kaart

Masterplan
De werkzaamheden aan sluis Workum zijn onderdeel van Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân. De verlaging van de sluisdrempel sluit goed aan bij het Masterplan Workum, maar maakt er geen deel van uit. De gemeente heeft dit plan opgesteld met behulp van Het Friese Merenproject. Het Masterplan heeft als doel om toegangspoort Workum aantrekkelijker te maken voor de watersporters. Gemeente en provincie proberen de werkzaamheden bij de uitvoering zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen.